Bildes

Trauki alus gatavošanai


Koka trauki – muciņas un kubls misas tecināšanai.

Padomju armijas virtuves katli izrādījušies ļoti piemēroti alus vārīšanai.

Katls alus vārīšanai.

Koka trauku mērcēšana. Koka trauki pirms lietošanas ir jāuzbriedina, īpaši jāievēro tīrība un pareiza kopšana.

Alus izejvielas


Alus izejvielas – apiņi, graudi, diedzēti graudi, misa.

Graudu diedzēšana iesalam. Graudu šķirne un to sagatavošana iesalam ietekmē alus garšas īpašības.

Žāvēti apiņi. To daudzums piešķir alum dažādas garšas nianses. Apiņu sastāvā ir konservējošas vielas, kas palīdz ilgāk uzglabāt alu.

Misas tecināšana


Misas tecināšana. Metāla trauks ar krānu apakšdaļā misas tecināšanai.

Alus darītājs pēc misas garšas īpašībām nosaka topošā alus kvalitāti.

Misas blīvuma mērīšana, lai noteiktu cukura (fruktozes) līmeni. Tas aptuveni norāda topošā alus stiprumu un vēlāk arī brīdi, kad alus gatavs pildīšanai traukos.

Salmu filtra darināšana.

Koka trauks misas tecināšanai ar svīķi un daļu no salmu filtra.

Salmu filtrs un svīķis misas tecināmajam traukam.

Iesala apliešana. Ūdens temperatūra ietekmē topošā alus īpašības – saldumu un stiprumu.

Iesala kulšana jeb klapēšana.

Alus vārīšana


Apiņu sajaukšana ar misu pirms vārīšanas.

Misa ar apiņiem – alus vārīšana.

Alus darītājs ar menti – speciālu koka instrumentu iesala kulšanai un alus maisīšanai.

Katrs meistars seko līdzi alus gatavošanas procesam, uzskaitot izejvielu daudzumu.

Alus dzesēšana vārīšanas procesā.

Misa ar apiņiem. Senākajā alus gatavošanas veidā alu nevāra. Misu pēc iztecināšanas sajauc kopā ar apiņiem un atdzesē, tad liek klāt raugu.

Alus vārīšana.

Alus pildīšana mucās


Gatavošanās alus iepildīšanai mucās. Pareiza trauku sagatavošana un tīrība ir galvenais priekšnoteikums ilgākai alus uzglabāšanai.

Alus pildīšana mucās. Svarīgi noteikt īsto brīdi, kad alu pildīt mucās un mucas aiztaisīt. Alus rūgšana mucās kādu laiku vēl turpināsies.